Η Β' Τάξη σε περίπατο στην Αθήνα του πολέμου με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

 

 

 

«Περίπατος στην Αθήνα του πολέμου»

Μια εκδρομή με τη συγγραφέα

Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

 

«Περίπατος στην Αθήνα του πολέμου»

Μια εκδρομή με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

 

Στις 10 Μαρτίου το 2016, 23 μαθητές από τη Β? Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ιλίου συναντήθηκαν με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς με τη συνοδεία τριών καθηγητών (της κα. Πιλάτου, της κα. Σταθοπούλου και του κ. Παρσάλογλου), με την πρώτη να τους ξεναγεί στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια και τη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημείο συνάντησης υπήρξε το βιβλιοπωλείο Πατάκης στην οδό Ακαδημίας, όπου τα παιδιά είχαν αρχικά τον χρόνο να ξεναγηθούν στον χώρο, ενόσω ανέμεναν τη συγγραφέα. Με την άφιξή της, ξεκίνησαν τον περίπατό τους μέσα στα Εξάρχεια. Εκεί, έκαναν αρκετές στάσεις, με τη συγγραφέα να αφηγείται πλήθος περιστατικά της εποχής που ήταν μικρό κορίτσι, αλλά και νεότερα. Σπίτια στα οποία είχε κάποτε πρόσβαση και περιλαμβάνουν αναμνήσεις της, αλλά και μέρη τα οποία έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους αποτέλεσαν έναυσμα για τη Λότη Πέτροβιτς να αποκαλύψει την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα των Εξαρχείων στα παιδιά.

Ορισμένα από τα μέρη που παρουσίασε ήταν η μπλε πολυκατοικία, το σπίτι του Κάρολου Κουν, ως και το μέρος που σκοτώθηκε ο νεαρός Αλέξης Γρηγορόπουλος το 2008 από τα πυρά ενός αστυνομικού. Επίσης, πολλά από τα μέρη και τα οικοδομήματα που παρουσίασε αναφέρονται στα βιβλία της, καθώς και πολλά πια έχουν αλλάξει και αποτελούν κάτι το εντελώς διαφορετικό σήμερα (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σχολείο που έχει μετατραπεί σε ταβέρνα).Το τέλος του περιπάτου ήταν στον Λόφο του Στρέφη, όπου τα παιδιά απόλαυσαν την ομορφιά και την ελευθερία που απέπνεε το μέρος, ανεβαίνοντας στο πιο ψηλό σημείο, όπου όλη η Αθήνα ήταν φανερή. Γυρνώντας πίσω στο βιβλιοπωλείο, απ? όπου αναχώρησαν οι μαθητές, η συγγραφέας έδειξε μερικές φωτογραφίες από την σκοτεινή περίοδο του Πολέμου.

Η δράση ξεκίνησε με πρωτοβουλία των μαθητών και έγινε μεγάλη προσπάθεια από μέρους τους και προετοιμασία για να πραγματοποιηθεί τούτη η εκδρομή, η οποία αποζημίωσε και με το παραπάνω τους κόπους τους.

 

 

Ρεπορτάζ

Χάρης Μποϊντάς   [Β3 2015-2016]