Εργασία Λογοτεχνίας της Μαζαράκη Σπυριδούλας Α1 2016-2017

     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Να γράψετε έναν διάλογο ανάμεσα στον Ανδρέα Λασκαράτο και σε έναν πατέρα της εποχής που ετοιμάζεται να παντρέψει την κόρη του.
Ο Ανδρέας Λασκαράτος συναντά τον γείτονα του τον Κυρ. Σπύρο στην πλατεία του Αργοστολίου.

Λ- Καλημέρα κυρ- Σπύρο τι κάνετε, πώς είστε; Τι έχετε και είστε τόσο χαρούμενος;
Σ- Καλημέρα και σε σας κύριε Λασκαράτε. Μια χαρά είμαι, παντρεύω την κόρη μου επιτέλους!
Λ- Συγχαρητήρια, πολύ ευχάριστα νέα κυρ- Σπύρο αλλά γιατί τόση βιασύνη, είναι μικρή ακόμη.
Σ- Όχι και μικρή κύριε Λασκαράτε , η αδερφή της ήταν παντρεμένη με δύο παιδιά στην ηλικία της.
Λ- Μα είναι 18 χρόνων ακόμη.
Σ- Το ξέρω γι' αυτό θέλω να την παντρέψω για να φύγει αυτό το δεύτερο βάρος από πάνω μου. Ξέρετε τι τραβήξαμε εγώ και η γυναίκα μου για να μαζέψουμε την προίκα της; Στερηθήκαμε τα πάντα.
Λ- Διαφωνώ γι' αυτό που λέτε. Το κορίτσι δεν είναι καθόλου βάρος. Τις δουλειές του σπιτιού ποιος τις έκανε μέχρι τώρα, τις αγροτικές δουλειές ποιος τις έκανε ή μάλλον ποια τις έκανε;
Σ- Μα τι λέτε κύριε Λασκαράτε αυτή είναι η δουλειά του κοριτσιού. Πώς αλλιώς θα εξασφαλίζαμε λεφτά για την προίκα της;
Λ- Δεν ξέρω πως αλλιώς θα μαζεύατε την προίκα της, αλλά σίγουρα δεν είναι λύση να στερείτε από το παιδί τη μόρφωσή της, την ψυχαγωγία της. Και για να μην ξοδέψετε εσείς χρήματα για να προσλάβετε μια υπηρέτρια να γίνει το παιδί δούλα μέσα στο ίδιο της το σπίτι! Της στερείτε την ελευθερία της , και όταν έρχεται η ώρα του προξενιού την παζαρεύετε σαν να είναι απλώς ένα αντικείμενο για πούλημα.
Σ- Τι είναι αυτά που λες Αντρέα;;!! Αυτές τις απόψεις κράτα τες για τον εαυτό σου!
Λ- Το ξέρω ότι οι απόψεις του καθενός είναι για τον εαυτό του , αλλά πείτε μου κάτι κυρ-Σπύρο, γιατί γίνεται όλη αυτή η κατάσταση με τα κορίτσια;
Σ- Ε, τότε σταμάτα να λες τέτοιες σαχλαμάρες. Όλο αυτό που γίνεται με τα κορίτσια, με τις προίκες τους και με τα προξενιά είναι παράδοση.
Λ- Να τη πάλι αυτή η λέξη, το ότι κάτι είναι παράδοση δε σημαίνει ότι είναι σωστό .Η παράδοση λέει ότι τα κορίτσια πρέπει να γίνονται δούλες χωρίς προσωπική ελευθερία; Ελάτε λίγο στη θέση της κόρης σας κ. Σπύρο.
Σ-Τι εννοείς ;
Λ- Σκεφτείτε λίγο πώς θα ήταν η ζωή σας αν ήσασταν στη θέση της κόρης σας. Δεν θα νοιώθατε αδικημένος, στερημένος την ίδια σας την ελευθερία; Δεν θα θέλατε να έχετε την ζωή στα χέρια σας, να κάνετε επιλογές για τη ζωή σας που θα ήταν από θέληση δική σας και μόνο δική σας; Δεν θα θέλατε να ήσασταν με έναν άνθρωπο που θα σας αγαπάει για τον άνθρωπο που είστε και όχι μόνο γιατί έχετε απλώς λεφτά .Που, για να μαζευτούν αυτά τα λεφτά θυσιάσατε την παιδική σας ζωή!


Σ-Τώρα έτσι όπως τα λέτε κύριε Λασκαράτε έχετε δίκιο.
Λ-Δεν είναι αργά , έστω και τώρα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και οι παραδόσεις κυρ- Σπύρο.

ΕΡΓΑΣΙΑ της ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ - Α1 2016-2017, στα πλαίσια του μαθήματος της Λογοτεχνίας, με βάση το διδαγμένο απόσπασμα του έργου «Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς» του Ανδρέα Λασκαράτου

Διδάσκουσα: Ιουλία Παπαγγελή ΠΕ02