ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - 2020

 

Ανοίγω τα μάτια, κοιτάζω την ώρα.

 

Τελειώνει ο ύπνος. Ο χρόνος μετράει

 

Αντίστροφα τώρα. Κρατάω τα όνειρα

 

Για πάντα μαζί.

 

Στον δρόμο βαδίζω, όλα

 

Είναι βιαστικά. Κρατάω για μένα μια ζωή

 

Χαλαρή. Δεν θέλω να γίνει ξαφνικά πιεστική.

 

Για μένα αρχίζει μια μέρα φοβερή.

 

Ζω τη ζωή μου, όλα είναι εύκολα.

 

Γνωρίζω σε λίγο θα αλλάξουνε όλα.

 

Ακόμα και έτσι και αν έρθουν τα δύσκολα.

 

Στη ζωή έχω μάθει, πως τα περνάμε καλά.

 

                                                            Abdulla Shadyar              

 


Θέτοντας στόχους στη ζωή μας ?

 

                                                                                            Αποστόλου Γεωργία

 

                                                                                                Βακόνδιος Συμεών

 

                                                                                                Βιντζηλαίος Ιωάννης

 

                                                                                                Κούκουνας Δημήτριος

 

Η ζωή με στόχους και με όνειρα είναι γεμάτη νόημα! Είναι ξεχωριστή και όλη ζωντάνια. Όταν θέτεις στόχους, έχεις κάποιον σκοπό για τον οποίο αγωνίζεσαι. Και έτσι η ζωή σου δεν είναι ούτε ανιαρή ούτε βαρετή ούτε χωρίς νόημα.

 

Αντίθετα, είναι γεμάτη ευτυχία και ελπίδα. Δεν χρειάζεται κάποιος να ψάξει πολύ για να βρει ανθρώπους με όνειρα και στόχους. Αλλά αν κοιτάξεις ανθρώπους που "έμειναν" στην ιστορία, όπως επιστήμονες, εφευρέτες κ.ά. θα διαπιστώσεις ότι είχαν κάποιο σκοπό στη ζωή τους. Γι' αυτό στη ζωή μας θέτουμε στόχους και προσπαθούμε να τους πραγματοποιήσουμε. Κι ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουμε, συνεχίζουμε να προσπαθούμε. Έχοντας όνειρα, έχουμε ελπίδες, για το μέλλον μας, αλλά και για έναν καλύτερο κόσμο. Πώς γίνεται να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο εάν δεν έχουμε στόχους και ελπίδες; Δε γίνεται. Ενώ, αν έχουμε, η ζωή μας αποκτά νόημα και ζωντάνια. Εκτιμάμε την αξία της ζωής και κάνουμε και τους υπόλοιπους πιο ελπιδοφόρους με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

 

Συνεπώς, η ζωή είναι κάτι το ύψιστο, αναγκαίο αγαθό, και δε γίνεται να ζήσουμε χωρίς όνειρα. Πάντα θα υπάρχουν και δυσκολίες, ατυχίες και δυστυχία στη ζωή μας, αλλά έχοντας τα όνειρα και τους στόχους ως γνώμονα καθοδηγούμαστε και κινητοποιούμαστε, γεμίζουμε οποιοδήποτε κενό με ελπίδα αγάπη και αισιοδοξία. Χάρη σε αυτά αποκτούμε ψυχική δύναμη και σταθερότητα, που μας οδηγούν στο μέλλον. Γι' αυτόν τον λόγο ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω και να τα παρατάμε γιατί υπάρχει η πιθανότητα να είμαστε εμείς που θα αλλάξουμε την κοινωνία και ίσως όλο τον κόσμο.

 

Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε πως, όταν δεν έχουμε στόχους και όνειρα, δεν έχουμε σκοπό για ζωή και όταν δεν έχουμε σκοπό για ζωή, δεν έχουμε αυτογνωσία, αυτοσεβασμό και αυτοσυγκέντρωση. Όταν λείπουν αυτά έρχεται η μοναξιά, η δυστυχία και το κενό που μας οδηγεί σε απόγνωση.